От години Вера Илиева прекарва своите лета в красивия си дом в Ахтопол. Творческата й натура намира възможност за музикални изяви и през летния сезон, като седма поредна година заедно с участници в нейния майсторски клас от Германия, изнасят концерти в Евангелистката църква в Ахтопол.

Тази година, за първи път оперната прима Вера Илиева ще вземе участие във фестивал "Морски изгреви". Очакват ни няколко нейни изяви, които ще бъдат в различни формати, като:


 Поздравление в деня на откриването на Фестивала, посветен на Ахтопол на 24 юли.


 Поздравление при откриване на изложбата от дърворезба на големия майстор Ангел Стефанов на 26 юли.

 Концерт на Дамски Вокален Ансамбъл "Пасторела" от Град Трир/Германия на 27 юли - Ръководител и съпровод на пиано Вера Илиева.
Песни за любовта и за музиката, темпераментни, понякога малко сантиментални, весели и шеговити. Песни от познати филми и оперети. В стила на валс или Фокстрот. Популярни песни от Германия за добро настроение.

Участието на  примата Вера Илиева  ще бъде на:

Поздравление към Ахтопол - 24 юли от 19.30 ч.
Изложба на Ангел Стефанов - 26 юли от 19.20 ч.
Дамски Вокален състав "Пасторела" - 27 юли от 21.15 ч.

 

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • Yelp - White Circle
  • Yelp - White Circle

Вера Илиева 

 

Вера Илиева е родена в град София, България. Музиката я привлича съвсем отрано и на пет годишна възраст започва да учи пиано. На 13-годишна възраст, тя е носител на Международния конкурс на Чешката телевизия в Прага. На 17-годишна възраст завършва музикалната гимназия в София и продължава образованието си в Софийската музикална Консерватория в класа на Мати Пинкас

С успешното завършване на Висшето си музикално образование, следва и нейният първи договор като солистка в Държавната опера на (тогавашния Източен) Берлин.

Следват ангажименти в оперните Театри на градовете Рудолщат и Хале.

От 1981 г. Вера Илиева е заангажирана в оперния театър на град Трир. Тя гастролира в много оперни театри, като: Лайпциг, Гера, Дрезден, Заарбрюкен, Олденбург, Касел, Висбаден, Билефелд, Прага, Тел Авив и др.  

Нейният репертоар като мецосопран включва почти всички големи оперни роли в нейната област, а това са над 140 роли, между които: Улрика, Хензел, Дорабела, Керубино, Кармен, Розина, Елвира, Сантуца, Еболи, както и две модерни моно-опери "Мис Донисорн Гриле" от Питър Максуел Дейвис и " Човешкият глас" от Франсис Пуленк.

Освен оперните роли тя изпълнява с успех и много главни оперетни роли, като: Царицата на Чардаша, Графиня Марица, Сафи в "Цигански барон", Хана във "Веселата вдовица", Ангела в "Граф фон Люксембург", „Виенска кръв" и др.

Нейната сценична кариера е придружена от множество песенни  концерти, както и църковни концерти със съпровод на орган или оркестър.

Творческия път на певицата Вера Илиева е съпроводен с радио записи и дискове.Особено популярни са нейните два диска "Аве Мария“ с общо 36 композиции от различни композитори.

Наравно с дейността си на оперна и концертна певица Вера Илиева работи повече от 30 години като вокален педагог и режисьор на детски музикални приказки, камерни опери и мюзикъли за юноши.

Чрез нейната многогодишна педагогическа, вокална дейност, много млади певци са осъществили своя път към певческата кариера.