Пътуващ семинар
до Бегликташ и с. Българи

ПОДГОТОВКА за посещенията ще направим с два семинара по време на Фестивала, когато ще се запознаем по-детайлно с историята и значенията на това уникално мегалитното светилище и ритуалите в Странджа:

27-ми юли от 9,30 ч. – „Обреди и ритуали в Странджа“ с Горан Стефанов https://goo.gl/RuLGdR;

28-ми юли от 9,30 ч. – „Тайните светилища на Странджа“ 1-ва част с д-р Румен Стоилов https://goo.gl/i7U2Ug.

 

ЗА ПЪТУВАЩИЯ СЕМИНАР ЩЕ БЪДЕ ОСИГУРЕН ТРАНСПОРТ:

Автобус от Ахтопол до Бегликташ и с. Българи, и обратно. Броят е ограничен до 50 места и записването става според реда на обаждането. По време на пътуването ще чуем 2-ра част от семинара на д-р Румен Стоилов „Тайните светилища на Странджа“.

Междинни спирки ще имаме във Варвара и Лозенец, откъдето ще вземем още желаещи да се включат в семинара.

 

ПРОГРАМАТА на Пътуващия семинар, включва:

8:00 – Тръгване от Ахтопол

9:30 – 10:15 - Тракийско светилище Бегликташ, което очаквайте да оживее със специално подготвена интерпретация на тракийски ритуал от Виктория Колева и Горан Стефанов https://goo.gl/EFKsbX, които ще пресъздадат историческите събития, съобразени с изследвания на български учени – траколози, историци и етнолози.

10:15 – 11:00 –Трета част от семинара „Тайните светилища на Странджа“ – водещ д-р Румен Стоилов

11:00 – 12:30 – Свободно време за разглеждане на светилището и обяд на открито.

12:30 – 12:45 – Пътуващият семинар ще продължи към с. Българи, където нестинарят Горан Стефанов ще ни запознае с Музея на нестинарството. Там ще можете да се потопите в атмосферата на Странджа, да разгледате свещените места, където се извършва единственият автентичен нестинарски танц и да задавате своите въпроси към човекът, посветен в тайнството и мистерията на този древен ритуал.

13:15 – 14:00 – Разглеждане на църквата „Св.св. Константин и Елена“

14:00 - 16:00 – Посещение на Музея на нестинарството „Пътят на нестинарството“.

Представяне на документални филми за нестинарството:

- Първият български 3D документален филм "Стъпки в огъня" – продължителност 50 мин. Първа зала – места 20 бр.

- Документален филм „Нестинари“ от 1964 год. – продължителност 15 мин. Втора зала – места 20 бр.

Във времето докато едната група гледа филмите, в експозиционната зала нестинарят Горан Стефанов ще сподели свои мисли за тайнството и мистерията на този древен ритуал, после ще се извърши размяна на групите.

16:00 – 17:15 – Свободно време за разглеждане на с.Българи и гощаване със странджанска баница.

17:15 – Тръгване за Ахтопол.

18:00 – Пристигане на автогара Ахтопол.

 

Подходящо за деца над 10 годишна възраст или по ваше усмотрение, с оглед целодневната продължителност на семинара.

.............................................................................................

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ

на е-mail: bisi61@mail.bg

или на телефон: 0898 440 558 Бисерка Райкова

Моля, да посочите двете имена и телефон за обратна връзка.

 

Такса за прехода - 40 лв., с включени цени на билети за Бегликташ и Музея на нестинарството.

 

Таксата може да заплатите по банков път или НА МЯСТО.

Заплащането се извършва с платежно нареждане или чрез разплащателна сметка.

Получател:

„Био Соларис“ ЕООД

Банка: ДСК

Банкова сметка IBAN: BG50STSA93000021516021

Основание: Посочва се вида на събитието.

Още пояснения: Две имена на участника.

 

Подгответе удобни обувки или маратонки, дрехи според сезона, лека раница с храна за обяд и вода, репелент против кърлежи и комари през лятото.

Пътуващ семинар до Бегликташ и с.Българи
на 29 юли от 8.00 до 18.00 часа

 

Последвайте в Интернет:

  • Yelp - Белый круг
  • RSS Социальной Иконка
  • YouTube Социальные Иконка

Бегликташ - тракийската мистика в прослава на
Бога-Слънце и Богинята-Майка.

Мегалитното светилище Бегликташ е открито едва наскоро, при археологически разкопки през 2003г. По това време областта е населявана от тракийското племе „скирмиани”, които имат славата на най-древните маталурзи в Тракия. На мястото са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия…

Изследванията на археолозите датират Бегликташ като светилищен комплекс от II преди Христа до началото на IV век след Христа.

Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но са преместени, дообработени и оформени от човешка ръка с характерни сакрални символи и знаци. Разположението му е стратегическо, с красива панорамна гледка към морето и околностите.

Входът към светилището е от югозапад и по скална пътека се стига до каменно “брачно ложе”, оградено от два жертвени камъка с издълбани в тях дълбоки вани, свързани с улеи за преливане на ритуалните течности: вино, мляко, зехтин, дъждовна вода.Интересна е тяхната символика за  древните тракийци: млякото е символ на въздуха, зехтинът - на огъня, а виното - на земята.

По-нататък, следва каменен трон, от който тръгват изсечени дълбоки улеи и кръстосващи се линии, събиращи се накрая в голяма правоъгълна “шарапана”.В източната част на светилището са разположени три големи заоблени камъка  – “менхири”, всеки тежащ около 100 тона.Най-високият от тях е белязан с изсечена на върха му “божествена стъпка”, с размери – 0,6 м дължина и 0,34 м ширина, ориентирана в посока изток-запад.

Зад централната площадка се намират: астрономическият часовник от 16 плоски кръгли камъни, подредени на ребро; гигантският долмен, представящ свещената пещера, където Богинята-майка ражда сина Бог-слънце, и “лабиринта” – т.е.Пътят на изпитанието.

Бегликташ е поредно доказателство за дълбокото преклонение на създателите му към природата, към нейната сила и естествени творения, които човешките знаци бележат, само за да подчертаят божествената им красота и вечност.

Нестинарството - магически танц или силата на вярата? 

 

Нестинарството е един от най-древните български обичаи, възникнал още преди хилядолетия. Някои свързват появата му с Дионисиевите празници, а други с траките и техния култ към слънцето. Особено разпространен е този обичай в началото на 20-ти век в български и гръцки села в Източна Тракия, част от които след 1913 г. попадат в България, а останалите в Турция. В момента в България автентичният нестинарски обичай е съхранен само в едно село в Странджа – с. Българи.

Как протича ритуалът?

Сутрин рано в деня на Св. Св. Константин и Елена започва процесия от нестинари. Трима младежи носят иконите до най-близкия свещен извор, наричан аязмо. Всички жители на селото участват в процесията. На аязмото иконите се освещават и се играе хоро с гайда и тъпан, водата от извора се счита за лековита през цялата година. Шествието продължава до параклис, където се пазят иконите през нощта. Тук нестинарите прекарват цялата нощ, слушат непрестанното биене на тъпана и изпадат в транс, започват да танцуват, като носят свещени предмети – кърпи, кандила, икони.

На площада на селото се пали голям огън, който се поддържа през целия ден от най-старата нестинарка или нестинар, които вече не танцуват. Вечерта се разстила жаравата с диаметър около 2 метра и дебела 5-6 см.

Най-напред най-възрастните нестинари обикалят 3 пъти жаравата, минават я веднъж на кръст и започват да танцуват. По време на танца нестинарите издават пронизителни викове, държат иконите на светците и нерядко правят предсказания. Състоянието, в което изпада нестинарката се нарича „прихващане”. След като получи „прихващането” нестинарите все едно изгубват изцяло контакт с околния свят.

Интересен факт е, че след танца нестинарите нямат никакви наранявания по краката. Това е една от най-големите загадки и в това се крие магията на този ритуал. Нестинарите не могат да обяснят своята дарба и я определят като дар от светците. Според жителите на село Българи разковничето е в силата на вярата. Те смятат, че човек не може да се научи да танцува, ако не е роден да бъде нестинар. Те вярват, че Господ ще ги опази, защото са добри и на никого не желаят злото.

Танцът върху огъня се счита и като молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Според едно вярване огънят е в състояние да унищожи и изчисти всички злини, както от човека, така и от земята.
 

Дали нестинарството е магически танц и нестинарите крият своята тайна, или силата на вярата е тази, която им помага да преодолеят физическата болка? Тези въпроси ще зададем при срещата ни с нестинаря Горан Стефанов.