Положителни ефекти от ориенталските танци,
belly dance

 

Освен красив танц, ориенталският танц е и много добра тренировка за тялото и емоциите.

Ефекти върху тялото:

С ориенталския танц се упражняват  много интензивно всички мускулни групи (шийни, раменен пояс, гръбни, гръдни, абдоминални, бедрени, подбедрици). Редовното практикуване оформя фигурата по много хармоничен начин (особено талията), повишава се тонуса на гръден кош, рамене, бедра. При движението на коремната мускулатура се създават условия за подобряване кръвоснабдяването на коремните органи, което води до съответните положителни ефекти върху тях (храносмилателна система, репродуктивна система). Тренировката може да облекчи проблеми с гръбнака, спомага за изправената стойка. Усъвършенства се координацията на крайниците с торса и главата, както и равновесието.

 

Психически аспекти:

Чрез интерпретиране на музика и текст, танцуващият има възможност да изразява емоциите си и по този начин да се научи да ги показва свободно и извън залата. В съвременния живот много жени са подложени на постоянен стрес и заседнал начин на живот. Те изоставят своята същност – да бъдат нежни, грациозни, красиви. Чрез плавните и хармонични движения на ръцете, тялото, резките акценти, те могат да преоткрият своята женственост. 
Когато танцуващия види напредъка си и види, че може да направи нещо красиво, това повдига самочувствието. Заучаването на комбинации и хореографии тренира паметта, търпението. Импровизациите под музикален съпровод развиват креативността. Общуването с другите в залата и танцуването в синхронност с тях се отразяват положително на комуникативността, хармоничните взаимоотношения.

Мария Парисова ще вземе участие
в гала-концерта на 29 юли,
със своя индивидуална танцова постановка
"Огън и лед" 
Ще представи на изложението творбите от дърворезба на фамилия Парисови

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • Yelp - White Circle

 

Мария Парисова

Родена съм в прекрасното градче Батак и въпреки че не съм живяла много там, все натам ме тегли, чистия въздух, необятната божествено красива природа е лек за душата ми.

 

Живях в другия ми любим български град Пловдив и там завърших предучилищна педагогика и консултативна психология. Занимавах се и с другата ми любов - театъра, учих театрално актьорско майсторство в младежки театър "А'парт". После съдбата ме отведе в София.

Настъпи времето, в което се отдадох на танците, като имам 10 години опит във фрии денс стила, участвах в редица музикални клипове и уеб сериали.

 

С бели денс се занимавам от две години в групата на Боряна Димитрова "Сараб".

На Международния фестивал на изкуствата Музите спечелихме 1во място в категория "Нестандартни форми".

Участвах и в последния грандиозен спектакъл на Боряна Димитрова "1001 нощ".

Обичам да танцувам, за мен танцът е изчистване, медитация, страст, спасение… благодаря всеки Божи ден,че имам тази благословия в живота си!!!

 За ориенталския танц

 

Египетският танц – Ракс Шарки (в превод близкоизточен танц), се отличава както с аристократична естетика в класическите стилове, така и със земни и игриви движения на фолклора, фини и плавни движения на цялото тяло, резки акценти, вибрации.

 

Това е танц с древна история, подложен на влияния от много култури през различни епохи, произлизащ от Близкия Изток, свързван най-вече с Египет. Модерната форма на Ориенталския танц включва и отделни аксесоари като воали, ветрила и крила.

Ориенталският танц е дълбоко изкуство с древна история и познания за самата жена.Той й дава възможност да изрази емоциите си, преживяванията си, да разкаже история. Предназначен е за жени на всякаква възраст, с всякаква физика, включително и бременни (движенията се съобразяват с това).