Керана Ангелова е автор на следните книги:

"Лято", поезия, 1982

"Подземна река", поезия, 1988

"Зана. Папазини”, две повести, 1998

"По-беззащитни глухарчета", поезия, 2000

"Елада Пиньо и времето", роман, 2003

"Kaтокала, името на пеперудата", поезия, 2006

"Вътрешната стая", роман, 2006

"Времена", поезия (в съавторство с Роза Боянова и Калина Teльянова), 2007

"Видения", поезия, 2008

"Улицата на пеперудите", роман, 2010

„Един след полунощ”, есеистична, 2013

„Слънчогледи за Мария”, роман, 2013

„Леванте”, поезия 2014

„Видение в Мемфис”, роман, 2016

Фестивал "Морски изгреви" е вдъхновен преди всичко от творчеството на писателката Керана Ангелова, като в Третото издание беше направена премиера на най-новият й роман „Видение в Мемфис”, предствен беше спектакълът по романа "Елада Пиньо и времето", реализиран от „Малко театро” в Будапеща. Като цяло Фестивалът премина под знака на творчеството на Керана Ангелова.  

 

В Четвъртото издание
на фестивал "Морски изгреви",
избрани стихове от поезията на Керана Ангелова
ще звучат във вечерните изпълнения през цялото време на неговото провеждане. 

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • Yelp - White Circle

Керана Ангелова

 

Керана Ангелова е родена в село Бродилово, само на пет-шест километра от морето, в мистичната планина Странджа.  От 1971 г. живее в Бургас и приема  този град с благодарност за неговата чувственост и дихание.
Завършила е педагогика и от 1977 до 2004 година работи като учител. Била е и програмен ръководител и журналист. В момента работи като редактор и консултант на художествена литература.

За романа си "Елада Пиньо и времето” авторката е удостоена с наградата „Белетристична книга на годината” на Сдружението на българските писатели, както и с още три национални награди, сред които „Награда на читателите” и номинация на журито в първия конкурс за български роман на Фондация ВИК.


Романът "Вътрешната стая" печели приза „Пегас "за 2006 год.
С романа си "Улицата на пеперудите" Керана Ангелова е лауреат на годишната награда за проза на Академия "Либер" за 2010 г., като същият роман е във финалните номинации за наградата „Най-добър български роман” на Фондация "1300 години България” и наградата за проза на името на Елиас Канети.


Авторката е многократен носител на приза „Пегас” на община Бургас и писателската общност в града – за прозата си и за някои от поетическите си сборници.
„Слънчогледи за Мария” е носител на наградата ”Пегас” за 2013 година.


Стихотворения на авторката са публикувани в Холандия, Америка, Русия, Македония, Италия, Грузия, Перу, Испания и др.
Романът "Елада Пиньо и времето" е издаден в САЩ, предстои издаването му заедно със "Слънчогледи за Мария" едновременно в Швейцария, Австрия и Германия.

Спектакълът по романа "Елада Пиньо и времето", реализиран от „Малко театро” в Будапеща е представян многократно в България, в Унгария и в много европейски градове. От април месец 2015г. е част от театралния афиш на театър „Сълза и смях”. Имахме честта, през 2016 година спектакълът да бъде представен и на фестивал "Морски изгреви".