Творчество:

„Поздравете оцелелите” - сборник с разкази
„Чия игра играхте, Оббов” - документален роман-разследване
„Уверените”- документална повест
„Тайните на траките” - популярно написана история за деца

Романи:
„Буенец за братовчеди”; „Да пукне вещерът, горкият”; „Храначът на магаретата”; „Обсебени”; „Версия кивот”; „Заложникът на боговете”; „Кивотът на папа Никита”; „Жив да си, Марко Тотев”

Есеистични книги:
„Обстоятелства по успеха”
„Шеметът да гълташ жаби”
„Избраницата на Константин Велики” за християнското минало на София
„Мистичните полети от страха до любовта”- есеистичната книга  на научнопопулярните изследвания върху духовния и религиозния живот на българите
„Опасният архив на богомилите”
„Скритият поход на българските кръстоносци”
„Похитеното съкровище на богомилите”
„Страховитото прераждане на богомилите”


Луксозно отпечатаните му в Прага и богато илюстрирани книги „София – античното и модерното” и „България” се разпространяват като сувенирни издания на английски, френски, немски, испански, италиански и руски език.

Христо Буковски ще изнесе беседата на 27 юли от 9.30 до 11,00 ч.
На 29 юли Христо ще бъде един от водачите до древното светилище Индипасха.

 

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Yelp - White Circle

 

Христо Буковски

 

Завършил специалността журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е във в. „Труд”, сп. „Отечество” и във вестници на Издателска къща „Земя”. Автор е на стотици публикации в централния печат по теми от българската история, на десетки романи, разкази, есеистични книги, научнопопулярни изследвания върху духовния и религиозния живот на българите.


Според самият Христо Буковски, ето какво определя неговите търсения и виждания в богатото му творчество:

"От 15-те години, през които работех в сп. „Отечество” със задачата да разкривам непознатите факти и личности от българската история, ми остана рефлексът да търся премълчаваното в нашето минало и да го разказвам като писател по начин, който ярко да ме разграничава от конвенционалните историци.


Предмет на моите дирения стана да покажа как проследимата у нас поне от 8 хилядолетия духовна и мистериална практика се е развивала като процес, обредност и познание. При всяка възможност посещавах разкриваните светилища и светилищно-храмови комплекси, та на място и пряко от техните изследователи да събера данните, които ме насочваха и подкрепяха да продължа уверено напред.


Когато установих, че всички пътеки от изконното познание се стичат в богомилското учение, аз започнах да пиша поредица от книги с амбицията да обясня защо единствено това учение богословите от Доминиканския орган са нарекли с името на народа ни – „българската ерес”. Томовете се посрещнаха изключително добре, още в месеца на излизането им бяха пускани нови тиражи, затова приех поканата на Фондация „Виделей” да продължа като лектор в пътуващите семинари по местата, където съвършените богомили са оставили следи и зад границата – в Босна и Херцеговина, в Италия, Франция, Андора и Испания."

Христо Буковски е постоянен лектор във Фестивал "Морски изгреви" и един от водещите по пътя към древните светилища в Странджа. През 2016 г. посетихме най-древното тракийско светилище Мишкова нива. Тази година ще посетим лечебното светилище Индипасха.

Тема на беседата:
"Древното светилище Индипасха в лечителската практика като магия на прераждането"

Как се сакрализира свещеното пространство, в което скалната утроба; водата, извираща от нея; въздушното течение и огнените пламъци хармонизират болния, като синхронизират енергията в неговото тяло с космическата и "парцалената" магия, като очистване от болестта с привързването й о лианите на бръшляна наоколо".

 

Откъде идва силата на митичните странджански лековити извори под скалите на Света Марина и Индипасха?
Какви са били страховитите болести, които са насочили древните ни предци към тайнствените пещери?
Какви целебни магии са извършвани там?
Защо чак в наше време ние преоткриваме познанието, с което „първобитните хора” са живеели?
Как те са преобразували в светилища специалните енергийни зони, където в природни феномени са разпознали дара на Божията благодат?
Каква е универсалната „формула” за сетнешните светилища, извлечена от общуването с тяхното въздействие?