Името

 

Патронът на гайдарския състав не е избран случайно. Петко Киряков, или по-известен като Капитан Петко войвода, е символ на българския дух, сила и борбеност. Борец за човешките правдини, доказал се със своите дела, които са от особено значение за българите от Беломорска Тракия и Родопите, той остава в паметта на народа. Песните, в които се пее за Петко войвода, са направили безсмъртен този истински българин. Ето защо името на състава е един израз на почит от признателните синове на България. Име, което е всявало страх и уважение у бейове, султани и душмани само при произнасянето му!

Гайдарски състав ''Петко Войвода''

 

Гайдарски състав „Петко войвода“ е създаден на 4 декември 2013 година. Основната му цел е опазване, разпространение и популяризиране на родопското народно творчество и традиции, представени чрез характерната за Родопа планина каба гайда и съпътстващите я самобитност и култура. Съставът е насочен изцяло към изворния фолклор. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици.

Ивайло Петров (1983 г.)

Роден в гр.Добрич, потомък на един от най-старите добруджански родове. Като дете тренира народни танци в Добруджански ансамбъл и оттогава се влюбва във фолклора. Завършва ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет. Гайдарското надсвирване в с. Гела го запалва по гайдата през 2010 г.  и заедно с Боян Василев и Илия Пищалов основават първия гайдарски състав към ЛТУ. Обучавал се е от гайдари като Петър Янев, Григор Лалов и Тодор Михайлов.

Боян Василев (1988 г.)

Роден е в град София, но във вените му тече кръвта на балканджии от Стара планина и тракийци от Сакар. При срещата си с каба гайдата се влюбва в нея и постепенно започва да заучава песни и мелодии от Родопите.

Гайдарски състав ''Петко Войвода''  и техните изпълнения очаквайте на
 28 юли от 19,30 ч. 

Последвайте в Интернет

  • Yelp - Белый круг
  • Facebook Социальной Иконка