Габриела Хаджикостова

Родена и израснала в България, в София, в семейство на театрали – Лиляна Кисьова, дългогодишна звезда на българската оперета и Константин Хаджикостов, музикант в Народния театър за младежта и ръководител на популярния квартет Буфосинхронисти. Израснала от малка с театъра и сцената.


В продължение на 16 години активно работи в Немския театър в Будапеща, като водеща актриса и изиграва над 30 централни роли на немски език. През 1996 г. заедно със своя съпруг Ищван Наги създават собствена театрална формация под името ”Малко театро”. През тези години осъществяват 43 постановки, които много често играят едновременно на български и унгарски език, сама обработва литературен и фолклорен материал за повече от 20 постановки, на които понякога е и режисьор. Основната им цел е да помогнат на българите, живеещи в Унгария, да запазят своята културна идентичност, да разширят мирогледа и познанията си за България. В спектаклите им присъстват много силно българската песен и танц.


През 2010 г. по случай националния празник на Унгария aктрисата Габриела Хаджикостова получава много високо държавно отличие – президентът на Република Унгария я награждава със Златен кръст за заслуги в областта на културата.


Срещата си с текста на Керана Ангелова определя като емблематична.

"Това е един роман, който ме разтресе и ми стана съдба и мисля, че ми помогна да разбера колко съм българка. Докато не го прочетох, аз винаги съм си мислела, че съм много космополитно същество и се чувствам много добре из целия свят, но тук проумях корените си. И той продължава да ме тресе. Този роман ми седи като библия до леглото. Чрез този роман аз разбрах, какво значи думата „родина” и разбрах вкуса и магията на думите. И се докоснах до съвсем други измерения. Разбрах нещо за себе си, за живота, за смъртта, за всички нас като хора и за смисъла на цялото това нещо, което правим…"

Николай Иванов ОМ

Композитор, мулти инструменталист, етно джаз музикант и творец  от географска ширина –мост между Изтока и Запада.

Николай Иванов започва да свири на пиано на 5, а на китара на 14 годишна възраст. На 20 започва да навлиза в импровизационната музика и джаза. Паралелно с работата си по различните документални филми и пътувания започва да овладява много различни инструменти.
През 2002г. започва интензивното му концертиране със соло мултиинструментални пърформанси.


Николай Иванов смесва Модерност и Различни Традиции, твори в пространството простиращо се между джаз и авангард. Над 50 филма, спектакли, музика за балет, над 20 CD, интензивна концертна дейност – от соло мултиинструментални пърфрманси и 20 години зад първата българска етно – амбиент група „ОМ”, през редица интернационални проекти.

За него срещата с Керана Ангелова е знакова и прекрасна.
"Аз съм един глобален музикант... И някъде по този дълъг, безкраен път аз се срещнах и с Керана Ангелова и това беше прекрасно. В този роман и този текст откривам една толкова дълбоко универсална мъдрост, че… много често в ежедневния живот някъде, отнякъде, аз чувам гласа на Елада Пиньо и тя ми казва: какъв е смисълът и така нататък, така че тази универсална мъдрост ме провокира и е много близка до мойта музика."

 

Постановката

"Елада Пиньо и времето"

ще бъде представена на
22 юли от 20.00 часа

в театралния салон на Читалище "Христо Ботев 1925"

ВХОД СВОБОДЕН

 

"ЕЛАДА ПИНЬО И ВРЕМЕТО"

Постановка: ГАБРИЕЛА ХАДЖИКОСТОВА

Композитор: НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ

Визия: ИЩВАН НАГИ

Участват: ГАБРИЕЛА ХАДЖИКОСТОВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ

Спектакъл на „Малко Театро”, Будапеща, Унгария по едноименния роман на КЕРАНА АНГЕЛОВА

 

Романът е драматизиран, поставен и изпълнен като моноспектакъл от Габриела Хаджикостова на фона на музиката на Николай Иванов-ОМ. Двамата представляват необичаен, странен, завладяващ дует от думи, ритми, звуци, музика. Техните гласове, думи и мелодии се преплитат, за да ни внушават магичните, приказни образи и истини на романа, превръщайки ги в един запомнящ се театър.


Спектакълът на „Малко театро” от Будапеща е създаден през 2009 г., като същата година актрисата Габриела Хаджикостова получава Голямата награда за женска роля на „Аркус фест” в Унгария.
Показван е с голям успех във Варшава, Торун, Берлин, Хамбург, Битоля, Виена.
Гостува в много градове на България: Смолян, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Сливен, Бургас, Русе, играе се всяка година по няколко пъти на Камерна сцена на „Сълза и смях”.

През 2013 г. постановката на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов-ОМ е записана и като радиотеатър.

Какво е за Керана Ангелова тази драматизация на "Елада Пиньо и времето?
"...Колко е прекрасно, че ние тримата се намерихме и че можахме да обединим творческите си, бих казала май по-скоро човешките си енергии, за да излъчим послание. Аз не се страхувам от патоса на тази дума и не в патетичния смисъл я употребявам, а така, в сакралната й същина. С една дума посланието ни е: Любов. Ние тримата не се плашим да го изговорим на глас, с музиката, с прекрасното изпълнение на Габи и с моите скромни думи...
Дали са действителни всичките тези жени, които всъщност са една и съща жена. Всичките ние сме неизмислени, в смисъл, че моите родители, моите прародители, родовата ни памет идват от Одринско. Това е родовата ни памет и жените са образите на тази памет, така че те са фикция, те са художествени образи, но това сме ние, жените от Одринско."

Романът "Елада, Пиньо и времето" на Керана Ангелова е носител на няколко престижни литературни награди:
"Пегас" - на град Бургас;
"Белетристична книга на годината" на Сдружението на българските писатели;
Наградата на името на Блага Димитрова на Граждански форум "Българка";
Номинация от конкурса на фондация ВИК - тук романът е единственият номиниран от жури и читателска публика едновременно.

Много българска, необикновена, литературно събитие, философска и чувствена …, това са част от определенията на литературната критика за тази книга.

„Миналото ще се случи утре"- Керана Ангелова го е казала още в началото на тази невероятна книга, но колко от нас осъзнават тази истина? Истина, която всеки, който държи в ръцете си съдбините на света, трябва да носи отпечатана с кървави букви в сърцето си. В миналото са корените на "днес", на постъпките и чувствата ни, то генерира отговорността, която носим като човешки същества, то ражда бъдещето. Адмирации за Керана, която се е докоснала, поне в творбата си, до неразгадаемия феномен "време" и по някакъв начин го е, поне за малко, опитомила благодарение на таланта си и е вплела в неговия вихър нас,читателите.
Златина Бахова

„Едновременно магична и реална...вълуваща! Връща те назад във времето и те пренася в бъдещето с такава лекота...,сякаш и ти си бил там, някак познато е и мило.Виждаш картини, усещаш аромати, настръхваш..., плачеш и се смееш - като да се случва това с теб, до теб, около теб...
Благодаря за усещанията, Керана!”

Веселина Петкова