Монографии:

„Богомилската алтернатива“, София, 2017;

„Един път, един храм, един дворец и десет века история (От Скретиска до Костинброд 4-14 в.)“, София, 2015;

„Сердикийският събор: 1670 години история и интерпретации“, София, 2013;

„Сердика е моят Рим. Градският облик и ролята на Сердика ср. на 3 – ср. на 6 в.” /  SerdicaismyRome. TheUrbanImageandtheRole of Serdica (mid-3rd - mid-6th c. AD) 2012;

“Белите полета в българската културна памет” (2010);

„Въображаеми и реални граници в Ранносредновековна Европа“, УИ „Св. Кл. Охридски”, 2001; Lesimagesetlesréalitésdesfrontièresen Europemédiévale (III-XI s.), София, 2006;

„Симеон Велики – пътят към короната на Запада“, София, 2005;

„Традиции на свещената война в ранна Византия”, София, 2004.

Премиерата на "Богомилската алтернатаива" на доц. д-р Веселина Вачкова ще бъде на  24 юли от 20.30 часа

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • Yelp - White Circle
  • YouTube Social  Icon
  • YouTube Social  Icon

Доц. д-р Веселина Вачкова

 

Д-р Веселина Вачкова е историк, дописен член на Българската Академия на Науките и Изкуствата, преподавател в Националната художествена академия и в Националната класическа гимназия. Автор на десетки научни студии и статии, части от колективни трудове и на девет монографии.

Един от най-оригиналните културолози и историци, чиито книги са посрещани неизменно като научни сензации заради дързостта й да отстоява тези, които са от изключително значение за развитието на българската историческа наука, за които колегите й нямат достатъчна подготовка, прозорливост, дързост, самообладание и способност да ги изнесат и защитят в публичното пространство. Упорито канен докладчик по научни конференции, с няколко десетки участия като виден византолог в телевизионни предавания по БНТ и редица други електронни медии,  любим лектор както в обществата на специалисти, така и сред ревностни въодушевени почитатели по клубове в София и из страната.  

През 2016 г. доц.д-р Веселина Вачкова взе участие в Третото издание на Фестивал "Морски изгреви" с темата "Къде живее богомилството?", която предизвика голям интерес и получи широк отклик. 

 

Любими занимания (освен четенето и писането) – обича да пътува, да язди, да играе йога, да ходи на концерти. Що се отнася до хобитата – особено се забавлява да снима красиви същества/неща и да търси в културната история сюжети и изображения, чието разшифроване изисква поне няколко месеца.

 

 

Премиера на новата книга на доц. д-р Веселина Вачкова - "Богомилската алтернатива"