ALHAMBRA Quintet

Новият проект на Ана Боянова и Емил Калев

Участници:

АНА БОЯНОВА – вокал

ЕМИЛ КАЛЕВ – вокал и китара

МИЛЕН ДЖУРОВ – китара

ХРИСТИЯН ГЕОРГИЕВ – кавал

ПЕТЪР ТОДОРОВ – перкусии

 

 Ана Боянова и Емил Калев музицират като дует повече от 10 години. За основа на своите изпълнения избират традиционни мелодии на различни етноси – предимно от Средиземноморието. Имат издадени четири музикални албума. На този етап записват своя пети компактдиск.

Концертират и участват на фестивали у нас и в чужбина. Дуетът е първопричина за организирането на Фестивал „Морски изгреви“ и вече четвърта година представят нови и различни все по-мащабни проекти.

С новия си акустичен проект ALHAMBRA Quintet ще ви въведат в едно магично откровение чрез автентичните корени на сефарадската песен, през музикалната енигма на маите и диханието на испанската страст.

Квинтетът приема отворената човешка длан за символ на своя концерт с надслов LEÍDO EN LA PALMA DE LA MANO или ПРОЧЕТЕНО ВЪРХУ ДЛАНТА.

Древният свещен жест на разкритата даваща и творяща ръка олицетворява чистото сърце и споделената съдба, достойнството и смирението, почитта към живота.

Алхамбра квинтет ще изнесе своя концерт

„Прочетено върху дланта”
на 26 юли от 20.30 часа

Последвайте в Интернет:

  • YouTube - White Circle
  • YouTube Social  Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Yelp - White Circle

Ана Боянова е дълбоко изкушена не само от музиката, но и от словото. Завършила е Музикална академия със специалности солово пеене и пиано. Още като студентка публикува стихове и разкази в литературни издания. Автор е на повече от 20 книги – поезия, проза, художествена публицистика – монографии за големи български творци в областта на изкуството. Превежда от полски език.

Романът й “Да се родиш виновен” (част първа) получава наградата “Блага Димитрова” на Национален граждански форум “Българка” за 2014 година. В началото на 2016 г. излезе втората част.

През 2016 г. Ана Боянова получава два приза за поезия от следните Международни конкурси –  „Voci Nostre“ – Анкона /Италия/ и „Aldo Moro“ –  Лече /Италия/.

От 2005 година Ана Боянова е член на Съюза на българските писатели, а понастоящем е управител на издателство “Издателско ателие” Аб.

​​Емил Калев е завършил Театралната академия със специалност Куклено актьорско майсторство, а по-късно се дипломира с магистърска степен – Мениджър в сценичните изкуства. Има участия във филмови телевизионни формати, дублажи, снима в отделни кино продукции.

Любовта му към музиката датира от ранна възраст, когато започва усилено да изучава цигулка. По-късно уменията му го инспирират да посегне към пианото и класическата китара. Като студент в НАТФИЗ дълго време посещава частни уроци по вокално майсторство. Към сегашния момент активно се обучава при известния оперен певец Георги Чолаков.

Милен Джуров учи класическа китара в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на Росен Балкански от 2010-а до 2014-а година.

2010/2014-а заема три пъти първо и два пъти второ място в международния конкурс за китара “Акад. Марин Големинов”;

2013-а свири „Фантазия за един джентълмен от Хоакин Родриго с щатния оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров”;

2014-а „Фантазия кончертанте” от Росен Балкански за три китари и оркестър.

Майсторски класове с Георги Василев, Герхьрд Райхенбах, Герд-Михаел Даусенд, Зоран Дукич, Пабло Маркес и Габриел Бианко

Християн Георгиев от ранна възраст започва интензивно да изучава българския фолклор, както и инструмента кавал, който се превръща в основното му поприще. Още като студент започва да участва в различни формации с ударни или с кавал - група Ехо, самба, боса нова, етно джаз, група Мерудия, реге, рок, фюжън.
През 2009 г. сформира с други негови колеги група Оратница, която жъне успех както на българска, така и на чужда сцена със своите акустични интерпретации на народни песни. Участва и в проект с Асен Маринов и Милена Караджова, с които също концертира в страната и извън нея.
В последно време свири на китара и клавиши, а също така се включва и в новосформирания от Емил Калев и Ана Боянова квинтет "Алхамбра", с който изпълняват традиционни испански, мексикански и сефарадски песни. В момента се занимава изключително с музика и работи по трети албум на своята група Оратница.

Петър Тодоров в своето музикално пътуване е открил силата и мистицизма на традиционните перкусионни инструменти от Близкия изток (дарбука, рик, бендир), които съчетава с първичната енергия на западноафриканското джембе и наследството на богатата средиземноморска култура. Следвайки корените на музиката, той говори на универсалния език на ритъма, неподвластен на място, време и различия.

През годините търсенията на Петър Тодоров са го водели към участия с групи като ОМ Арт Формейшън, Белонога, Мерудия, Кайно Йесно Слонце, Балкански коне, и Ирфан, където магията на Изтока е въплътена в пълната си мощ. Свирил е на много музикални сцени в България и в държави на няколко континента.