Ахтопол

На юг, където в утринна позлата
се къпе полуостров от назъбени скали,
богинята на любовта Агата
решила град на любовта да построи.


Израстнал град могъщ, красив и светъл.
С дворци от мрамор, арки и цветя.
Певци прочути, с арфи и тромпети
възпяли в химн градът на любовта.


И в тоя град под нарциси, смокини,
на пъстрия килим от лавър и цветя
поспряла в своя път да си почине
и веч не си отишла пролетта.


Това е приказка, легенда стара.
Предание за тоя древен град.
Но в спор историята страници разтваря
и връща ни столетия назад.


В далечно време, повече от двайсет века,
на древните милетци синовете,
кръстосвайки със свойте кораби морето
достигнали на Понт Евксински брегове.


Строили градове край заливите тихи
Одесос, Истра, Талес, Аполон,
на юг извисил стан върху скалите
посрещаше ги Тихос Авликон.


За него дълго робите безправни
с ръце разкъртвали скалите сиви.
Редили камък върху камък бавно
издигали стени, дворци красиви.


Три хиляди години под звездите
разкош и робство този град познавал,
и в заливчето малко всред скалите
пристигал кораб, друг си заминавал.


По стръмните скали пълзяли „гости”
и римски легиони той познавал.
Вилняли в него кърджалии проклети
и полумесец турски се развявал.


Но все пак на пост във вековете
величествен и горд градът оставал,
и сменял той владетел след владетел,
разсипван бил, отново се изправял.


И днеска пак Ахтопол стан изправя
като гигантска птица над скалите.
За блясъка и древната му слава
нашепват само през нощта вълните.

Георги Долапчиев

На Ахтопол ще бъде посветена първата вечер

на фестивала на 24 юли

Последвайте в Интернет:

  • Facebook Social Icon
  • Yelp - White Circle

                                   Ахтопол

 

 Ахтопол е най-южният град по Българското Черноморие с около 1300 жители, признат за един от най-екологично чистите в Европа и едно от най-старите тракийски селища по източна Странджа, запазил спокойствието, тишината и автентичността си.
На мястото на днешния град Ахтопол са съществували селища още от новокаменната епоха, а през желязната епоха районът е населяван от тракийското племе тини. Като град Ахтопол е основан около 430 г. пр.н.е. от гръцки колонисти от Атина, като се предполага, че основаването му има връзка с действията на Перикъл в черноморските области.
През Средновековието на няколко пъти е включван в територията на България. Надпис на хан Крум от 812 г. съобщава за завладяването му, по-късно е превзет от цар Тодор Светослав през 1304 г.

 


В началото на 20 век гражданите на Ахтопол притежават 45 кораба, три от които са с водоизместимост между 1000 и 3000 тона. С високите си къщи накацали по високия бряг, Ахтопол е признат за най-красивия град по Южното Черноморие. Известен е също като малкия „Атон” със своите 40 църкви и манастири. След Балканските войни (1912-1913 г.) градът е присъединен към България. Гръцкото му население е изселено, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия.


През 1918 г. Ахтопол е почти изцяло унищожен от пожар, като изгаря и старата катедрала „Успение Богородично“. Съвременният град е построен изцяло наново след пожара.
До днес са запазени църквата „Възнесение Господне“ построена през 1796 г., останки от манастира „Свети Яни“ от 12 век, части от крепостната стена строена от траки, гърци, римляни, по-късно българи и византийци, която опасвала града и го отделяла от сушата (на места достигаща 8 m височина и 3,5 m ширина). Гръцкото училище, което е обявено за паметник на културата, построено в началото XX век, с пари от дарения на организацията „Синове на Агатополис” - гръцки изселници от Америка.


Ахтопол е разположен на 86 км южно от Бургас и на 13 км от общинския център Царево. Единственият град, който попада в границите на парк Странджа. Приютен в подножието на връх Папия, разпрострян върху красив полуостров дълъг 500м, широк 300м и висок 20м, силно нарязан от разрушителната дейност на морската вода. Около него са разположени три залива. В южния залив ни посреща емблематичният фар, който ни въвежда към пристанището. В началото на града е големият залив с плажната ивица на Ахтопол, покрита със ситен пясък и дължина 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно на повечето места песъчливо.


В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, горещо и сухо лято - температури от 28 до 35° C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15° C, мека и дъждовна зима - температура около 0° C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най-силно през юни, юли и август. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.


Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци, в близост няма никакво производство. Температурата на морската вода през юли и август достига до 24 - 28° C. Тя е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.
Ахтопол е едно от най-добрите места за почивка по родното Черноморие.
Той е смесица от красота и спокойствие, древен дух и автентичност.